World Food Day

Den 16 oktober uppmärksammas World Food Day världen över för att påminna om att behoven och utmaningarna för tryggad livsmedelsförsörjning fortsätter att vara stora. På FAO uppmärksammades dagen med tal av FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och påve Franciscus samt en rad andra dignitärer, däribland FAO:s generaldirektör Qu Dongyu. Han påminde om att rätten till mat är en mänsklig rättighet.

Sverige kommer att uppmärksamma World Food Day den 18 oktober med ett seminarium anordnat av Svenska FAO-kommittén, Siani och Livsmedelsverket. Fokus för seminariet är skolmåltider och hur dessa kan bidra till att uppfylla rätten till mat. Statssekreterare Dan Ericsson öppningstalar följt av Nancy Aburto, biträdande direktör vid FAO:s enhet för livsmedel och nutrition, samt Emelie Elin, Livsmedelsverket. Helena Nordlund från Matlust, Ulrika Backlund från Världsnaturfonden WWF, Katarina Eriksson från Tetra Pak och Marie Durling från World Food Program diskuterar sedan skolmåltider i praktiken, med utgångspunkt både i ett globalt perspektiv och ett lokalt.

Mer om World Food Day på FAO finns här: World Food Day, FAO

Mer om det svenska eventet och möjlighet att anmäla sig finns här: World Food Day, Siani