Rapporten belyser att även om avskogning har minskat i flera länder, såsom Indonesien och Brasilien, utsätts skogarna för nya hot, främst kopplade till klimatförändringar och ökad efterfrågan på skogsprodukter. Klimatförändringar gör skogarna mer sårbara för bland annat skogsbränder, som blir mer frekventa och intensiva. Dessutom bidrar skogsbränder till koldioxidutsläpp, och år 2021 stod skogarna för en fjärdedel av dessa utsläpp. Under 2023 var koldioxidutsläppen från skogsbränder dubbelt så stora som EU:s utsläpp från förbränning av fossila bränslen. Rapporten framhåller att innovation kan bidra till att stoppa avskogning och bevara skogarna, vilket i sin tur kan minska koldioxidutsläppen samt skydda den biologiska mångfalden.
Dessutom påpekar rapporten att den globala virkesproduktionen har nått rekordnivåer, och prognoser tyder på att efterfrågan på trä kan komma att öka med omkring 49 procent mellan åren 2020 och 2050. Därför behövs innovativa lösningar för att möta dessa krav och främja hållbart användande av skogar.
Utifrån rapporten är innovation avgörande för att uppnå målen i Agenda 2030, särskilt för att utrota hunger och fattigdom samt främja hållbart användande av resurser. Innovationer kan ske inom olika områden, rapporten nämner bland annat den tekniska, sociala och politiska aspekten. Exempelvis kan digital teknik förbättra datainsamlingen och bidra till att skogsförvaltningen blir mer effektiv, eller så kan sociala och politiska reformer leda till att kvinnor i större omfattning inkluderas i utvecklingen av lokalt ledda lösningar.
Vidare betonar rapporten bristen på innovationskultur och begräsningar i kapital som två faktorer som sätter hinder för att utveckla innovation inom skogssektorn. För att hantera dessa hinder presenteras fem åtgärder som kan bidra till att främja innovation inom skogssektorn. Åtgärderna inkluderar bland annat att öka medvetenheten om innovationens betydelse, skapa en kultur som främjar innovation och säkerställa fler tillgängliga finansiella resurser inom skogssektorn.