Rapporten, som årligen tas fram av FAO i samarbete med IFAD, UNICEF, WFP och WHO, uppskattar att mellan 713–757 miljoner människor upplevde hunger under 2023 och att 28,9% av världens befolkning påverkades av otrygg livsmedelsförsörjning. Det senare motsvarar 2,33 miljarder människor som saknade regelbunden och tillräcklig tillgång till mat. Globalt sett är andelen människor som upplevde hunger och otrygg livsmedelsförsörjning 2023 närmast oförändrad jämfört med de senaste åren och ligger fortsatt på en högre nivå än innan Covid-19-pandemin.
Även på regional nivå visar rapporten att andelen människor med otrygg livsmedelsförsörjning är rätt oförändrad, undantaget Latinamerika och Karibien där det skett en nedgång sedan 2022. Vad gäller förekomsten av hunger visar rapporten på större skillnader på regional nivå då det skett en fortsatt ökning i Afrika och en noterbar minskning i Latinamerika och Karibien jämfört med 2022.
Rapporten konstaterar att kvinnor fortsatt lever med otrygg livsmedelsförsörjning i större utsträckning än män men att skillnaden i andel krympt till 1,3% globalt, jämfört med 2,3% 2022 och 3,5% 2021.
Av rapporten framgår vidare att inget av de sju globala nutritionsmålen projekteras nås till 2030 utifrån nuvarande trender och senast tillgängliga data. Vad gäller bland annat förekomsten av tillväxthämning (stunting) och utmärgling (wasting) bland barn under 5 går utvecklingen åt rätt håll men i för långsam takt medans utvecklingen går i fel riktning vad gäller övervikt, fetma och anemi (bland kvinnor 15–49 år).
Rapporten fokuserar i stor utsträckning på finansieringsfrågor och fastslår att det krävs ökad och mer kostnadseffektiv finansiering för att nå SDG-målen 2.1 (tillgång till säker och näringsriktig mat för alla) och 2.2 (utrota alla former av felnäring) samt föreslår en ny definition för finansiering för tryggad livsmedelsförsörjning och nutrition. En enhetlig definition framhålls som nödvändigt för att uppskatta och bedöma finansieringsnivåer och luckor. Den förslagna definitionen lyder enligt följande:
Financing for food security and nutrition refers to the public and private financial resources, both domestic and foreign, that are directed towards eradicating hunger, food insecurity and all forms of malnutrition. They are targeted to ensure the availability, access, utilization and stability of nutritious and safe foods, and practices that favour healthy diets, as well as health, education and social protection services that enable these, and include the financial resources that are directed towards strengthening the resilience of agrifood systems to the major drivers and underlying structural factors of hunger, food insecurity and malnutrition.(FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. 2024. In Brief to The State of Food Security and Nutrition in the World 2024 – Financing to end hunger, food insecurity and malnutrition in all its forms. Rome.)
Rapporten går att läsa i sin helhet här och en nedkortad version här.