Möte i FAO:s kommission för genetiska resurser för livsmedel och jordbruk (CGRFA)

FAO:s kommission för genetiska resurser för livsmedel och jordbruk (CGRFA) hade sitt biennalmöte den 24–28 mars.

Kommissionen har fem sektoriella undergrupper; växt, husdjur, skog, akvatiska samt mikrobiologiska och invertebrater. Förutom dessa avhandlades också de sektorsövergripande frågorna klimatförändringar, tillträde och nyttodelning, digital sekvensinformation och den samlade biologiska mångfalden för genetiska resurser. Under veckan kunde två s.k. State of the World-rapporter som summerar läget för de växt- respektive skogsgenetiska resurserna antas. Dessutom kunde två nya informationssystem lanseras: AquaGRIS för de akvatiska genetiska resurserna och SilvaGRIS för de skogsgenetiska. Dessa plattformar förväntas bidra till en harmoniserad rapportering och utbyte av information angående genetiska resurser inom områdena.

Detta möte kommer mellan Konventionen för biologisk mångfald (CBD) och det Växtgenetiska Fördraget och diskussionerna och geopolitiken överlappar. Men även om CGRFA täcker in ett brett spektrum av frågor som rör hela den biologiska mångfalden för livsmedel och jordbruk så fattar inte CGRFA några bindande beslut utan övervakar och rapporterar samt tar fram vägledningar angående bevarande och hållbart nyttjande.

Mötet hade som titel ”Promoting diversity for world food security and nutrition” och på ett flertal platser i dokumenten synliggjordes det att den genetiska mångfalden som finns i livsmedelssystemet förvaltas och bevaras, inte bara av centraliserade myndigheter, utan också genom decentraliserade nätverk av småbrukare, småskaliga fiskare och bönder, genbanker och urfolk.