MOPAN-utvärderingen av FAO presenteras för svenska aktörer

I slutet på 2024 presenterade MOPAN (Multilateral Organisation Performance Assessment Network) en utvärdering av FAO. FAO:s ledning har svarat på utvärderingen med både acceptans och ifrågasättande. Svenska aktörer fick den 18 februari möjlighet att ta del av rapportens innehåll och diskutera frågor av vikt för det svenska förhållningssättet till FAO.

Ett 30-tal representanter från Regeringskansliet, svenska myndigheter och civilsamhället medverkade vid presentationen av resultaten av den utvärdering som MOPAN gjort av FAO. I rapporten konstateras att flera förbättringar har gjorts sedan den förra utvärderingen, men att det återstår en del svåra utmaningar.

MOPAN konstaterar att FAO har ett mandat som är mycket relevant för de stora globala utmaningarna, t.ex. för att nå en tryggad livsmedelsförsörjning och adressera klimatförändringar. FAO som en plattform för dialog mellan regeringar, experter och andra aktörer samt FAO:s tekniska expertis anses värdefullt. Nyliga reformer som t.ex. den nya organisationsstrukturen och ett tydligt strategiskt ramverk bedöms kunna leda till bättre effektivitet. FAO har också på ett positivt sätt utvecklat arbetet kring att förebygga sexuell exploatering, något som fortsatt kräver arbete, inte minst med tanke på en ökad verksamhet i akuta humanitära situationer som bedöms vara av högriskkaraktär. I det interna arbetet har insatserna förstärkts och rapporteringen från Office of Inspector General på FAO beskrivs som utmärkt. En fortsatt utmaning är resurssättning i form av personal för att hantera eventuella klagomål inom organisationen.

FAO har också lyckats mobilisera resurser i en hög takt, vilket har givit organisationen mer medel för sin verksamhet. Den ökade tillgången på resurser utgör dock även en utmaning. Medlen har vuxit snabbare än organisationens möjlighet att absorbera dem, i synnerhet på decentraliserad nivå. Stödfunktioner som möjliggör effektiva, välutformade projekt behöver exempelvis stärkas. En skev distribution av medlen har också utgjort ett problem – vissa områden i FAO:s arbetsprogram är överfinansierade medan andra är underfinansierade. Fyra områden har inte tagit del av någon frivillig finansiering. I praktiken undermineras därmed genomförandet av FAO:s beslutade program, och medlemmarnas enskilda prioriteringar som manifesteras genom de frivilliga bidragen, blir i praktiken styrande. MOPAN understryker att FAO behöver bli bättre på att motivera sina givare till att ge mer flexibla medel. Andra förslag från MOPAN är att FAO bör inspireras av exempelvis WHO där ett gemensamt finansieringskontrakt har tagits fram i samverkan med givarna. Eftersom FAO är en stor kanal för medel från horisontella fonder och internationella finansiella institut (IFIs), behöver givare också bli bättre på intern samordning för en samlad ansats.

Projektifieringen är en riskfaktor för FAO och MOPAN bedömer att de långsiktiga resultaten av FAO:s verksamhet saknas eller behöver synliggöras bättre. FAO meddelar i sitt svar att detta är centralt för dem och att insatser har gjorts inför kommande program- och budget. Ett annat område som MOPAN kritiserat är bristen på synlighet för mänskliga rättigheter i FAO:s styrdokument. Även detta har FAO delvis bestridit men lovat att åtgärda.

MOPAN är ett nätverk som grundades 2013 och har idag 22 medlemmar, varav Sverige är en, som finansierar sekretariatet för att göra utvärderingar av multilaterala organisationer. MOPAN:s vision är att främja ett effektivt multilateralt system som levererar lösningar på globala mål och lokala utmaningar.

Läs mer om MOPAN här.

Läs mer om FAO-utvärderingen här.