Hunger, liksom andra former av otrygg livsmedelsförsörjning, ökar och pandemin har orsakat avbrott i olika åtgärder som är centrala för att påverka världens jordbrukare till mer hållbara metoder. Som exempel nämns nationella beräkningar av lantbruket och datainsamlingar på fältet.
För att bistå länder att hantera begränsningarna i statistikinsamling i fält på grund av pandemin utvecklar FAO alternativa metoder. FAO har bl.a. inrättat ett Big Data-laboratorium och verktyg för att samla information i realtid för en serie indikatorer. Satellitbilder används t .ex. för att identifiera och övervaka riskerna för störningar i produktion av grödor och i värdekedjor till följd av pandemin.
Medan den allmänna bedömningen av utvecklingen för att lyckas nå målen till 2030 är oroande, är det också viktigt att notera positiva trender, såsom förbättrad effektivitet i vattenanvändningen i södra Asien, ökade insatser för bevarande av växtgenetiska resurser i norra Afrika, framsteg mot mer hållbar skogsförvaltning och viss förbättring i kampen mot olagligt, orapporterat och oreglerat fiske.
Läs mer i FAO:s pressmeddelande här:
Och länk till den digitala rapporten här: