Rapporten, som är framtagen av CFS’ Högnivåpanel av experter (HLPE), undersöker bland annat möjligheter och begränsningar för ungas engagemang och sysselsättning. Fastän ungdomar har stor inverkan på våra livsmedelssystem, är unga ofta underbetalda och underrepresenterade på arbetsmarknaden. Ungdomar har svårare att få jobb än vuxna, vilket leder till hög arbetslöshet – särskilt bland unga kvinnor. Exempel på barriärer som försvårar ungas möjligheter till självförsörjning är bland annat sämre arbetsvillkor och begränsad åtkomst till land, vatten, skog eller andra produktiva tillgångar.
I syfte att förändra ungdomars roll i våra livsmedelssystem lämnar HLPE-rapporten ett antal policyrekommendationer. För att åstadkomma en systemomställning mot mer hållbara, inkluderande, hälsosamma och motståndskraftiga livsmedelssystem, krävs en betydande omfördelning av resurser. Unga behöver stöd, där bland annat rätten till ägande, utbildning, information, finansiering, innovativa åtgärder, teknologier och stödjande institutioner kan bidra till förändring.
Att stärka ungas rättigheter, behandla ungdomar rättvist och erkänna deras inflytande presenteras som tre avgörande steg och grundpelare mot mer hållbara livsmedelssystem. Ur rapporten kan fem övergripande policyrekommendationer identifieras:
- tillhandahålla en möjliggörande miljö för ungdomar som ”förändringsaktörer” (agents of change)
- säkra värdiga och givande försörjningar
- öka kapital och rättigheter till resurser
- förbättra kunskap, utbildning och färdigheter
- främja hållbar innovation
För att läsa hela rapporten: Promoting youth engagement and employment in agriculture and food systems (fao.org)
Läs mer om CFS’ arbete här: CFS: United Nation Committee on World Food Security (fao.org)