Högnivåbesöket från FAO syftade till att stärka samarbetet mellan Sverige och FAO med fokus på partnerskap och utbyte av expertis. Sverige är en av de största givarna till FAO och ser organisationen som en nyckelspelare i många av de viktigaste globala processerna, inte minst i genomförandet av Agenda 2030. Samtidigt har utmaningarna i världen ökat, med ökad andel människor som inte har en tryggad livsmedelsförsörjning och som för första gången på ett decennium nu står inför svält. Ökad samverkan över sektorsgränser och mellan olika aktörer såväl som smartare användning av de resurser som finns till förfogande var återkommande teman under besöket.
Besöket inleddes med bilaterala möten med både Landsbygds- och infrastrukturdepartementet och Utrikesdepartementet där statssekreterare Dan Ericsson respektive statssekreterare Diana Janse tog emot. FAO-delegationen, som bestod av biträdande generaldirektören Beth Bechdol, direktören för resursmobilisering, Alexander Jones, direktören för humanitära insatser och resiliens, Rein Paulsen och den seniora rådgivaren Don Syme, fick tillfälle att berätta om FAO:s arbete med tryggad livsmedelsförsörjning globalt, sina fem största program (Afghanistan, Somalia, Sydsudan, Jemen och Ukraina), klimat, forskning och innovation, och inte minst hur de arbetar med en diversifierad resursmobilisering. Från svensk sida lyftes landsbygdsutveckling, styrningsfrågor, omläggningen i svensk biståndspolitik och vikten av samverkan med både offentlig och privat sektor såväl som civilsamhälle och akademin. Delegationen besökte även Riksdagens miljö- och jordbruksutskott och deltog i Svenska FAO-kommitténs möte, under ledning av statssekreterare Dan Ericsson.
Ett viktigt resultat av FAO:s besök i Sverige var undertecknandet av ett MoU mellan FAO och SLU som ska främja och underlätta en djupare samverkan mellan svenska forskare och FAO. Under besöket anordnades också en uppskattad poster walk så FAO fick ta del av studenternas examensarbeten och även en scendialog där studenterna fick möjlighet att ställa frågor, inte minst om hur man kan arbeta vid FAO.
På samma tema välkomnade generaldirektör Johan Kuylenstierna delegationen till Formas och mötet lade grunden för en fortsatt dialog om hur svenska forskare kan bidra till FAO:s arbete, inte minst genom Formas mobilitetsstöd.
Nya affärsmodeller med utgångspunkt i programmet Framtidens mat stod i fokus när delegationen besökte Axfoundations testgård Torsåker. FAO-delegationen visade stort intresse för metodiken och fokuset på att hitta innovativa lösningar som leder till hållbara men också marknadsmässiga produkter. Restflöden och perenna växters roll för en hållbar framtid präglade diskussionen och också den lunch som serverades i samband med en rundtur på gården.
Besöket i Sverige avslutades med ett seminarium på Sida på temat konflikt, instabilitet, ekonomisk kris och extremväder som drivkrafter för otrygg livsmedelsförsörjning. Biträdande generaldirektör Torbjörn Pettersson ledde ett bilateralt samtal med fokus på HDP-nexus, klimat och stärkt samverkan mellan de Rombaserade FN-organen WFP, IFAD och FAO.