IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services), där bl.a. FAO ingår, kommer senare i år att presentera det fulla resultatet av den analys som har gjorts kring tillståndet för världens biodiversitet. Rapporten är baserad på 15 000 källor, med ett stort antal författare från 50 olika länder. En sammanfattning av resultaten släpptes emellertid måndagen den 6 maj i samband med IPBES plenarmöte där 130 länder ställt sig bakom rapportens innehåll.
Resultatet är nedslående och pekar på en förödande utveckling för ekosystemen och biodiversiteten. Enligt IPBES ordförande, Sir Robert Watson så undergräver människan själva fundamentet för sin ekonomi, sina levnadsförhållanden, livsmedelstrygghet, hälsa och livskvalitet världen över.
De fem viktigaste faktorerna bakom den negativa utvecklingen är;
– förändringar i brukandet av land och vatten
– den direkta exploateringen av organismer
– klimatförändringar
– föroreningar
– invasiva arter
De negativa trenderna kommer enligt alla rapportens prognoser att fortsätta till 2050 och bortom 2050. Samtidigt pekar rapporten på att naturen fortfarande skulle kunna återställas, men det är bråttom. Om detta ska kunna åstadkommas krävs en transformativ förändring som enligt rapporten handlar om en fundamental, systemisk omorganisation av tekniska, ekonomiska och sociala faktorer, inklusive målbilder och värderingar.
Läs mer om IPBES här.
Läs resultaten här.